دانلود مطالعات بررسی تاثیر مهارت سیاسی بر رفتار شهروندی در شبکه بهداشت
90 صفحه
دانلود بلافاصله بعد از خرید
مقدمه:
در دنیای کنونی اکثر مدیران خواهان کارکنانی هستند که بیش از وظایف شرح شغل خود فعالیت میکنند. آنها به دنبال کارکنانی هستند که به فراسوی انتظارات میروند، به میل و خواست خود به رفتارهایی دست میزنند که جزو وظایف رسمی شغلی شان نیست (زارع، حمید،1383). به طور کلی، آن دسته از رفتارهای شغلی کارکنان که تأثیر زیادی بر اثربخشی عملیات سازمان دارد، توجه محققان و مدیران زیادی را به خود جلب کرده است. در گذشته محققان در مطالعات خود جهت بررسی رابطه میان رفتارهای شغلی و اثربخشی سازمانی، اکثراً به عملکرد درون نقشی کارکنان توجه می کردند، ولی رفتار شهروندی سازمانی شامل رفتارهای اختیاری کارکنان است که جزو وظایف رسمی آنان نیست و مستقیماً توسط سیستم رسمی پاداش در نظر گرفته نمیشود و میزان اثربخشی کلی سازمان را افزایش میدهد. تقریباً از یک دهه و نیم قبل، محققان بین عملکرد درون نقشی و عملکرد فرانقشی تفاوت قائل شدهاند Hee Yoon&Suh, 2003)). عملکرد فرانقشی به رفتار های شغلی فراتر از نقش های رسمی کارکنان بر میگردد که این رفتارها اختیاری هستند و معمولاً در سیستم پاداش رسمی سازمان در نظر گرفته نمیشوند. (Organ ,1988)
مفهوم رفتار شهروندی سازمانی را اولین بار ارگان (1997) مطرح کرد. به زعم ارگان (1997) رفتار شهروندی، شامل رفتاری کاملا داوطلبانه است که نظام پاداش دهی، قابلیت شناسایی آن را به صورت مستقیم و یا ضمنی ندارد ولی در مجموع عملکرد مؤثر را در سازمان افزایش میدهد. محققان زیادی از جمله چـن، هیـون ، سـگو(1998) به تأثیر رفتار شهروندی سازمانی بر موفقیت سازمانها پـی بـرده انـد .جورج(1996) معتقد است توجه به رفتارهای شـهروندی سـازمانی بـه ایـن دلیـل در سازمانها مهم بوده که سازمانها از طریـق شـرح شـغل رسـمی قـادر نیـستند طیـف وسیعی از رفتارهای مورد نیاز تحقق اهداف را انتظـار داشـته باشـند. کلیمنـت و وانـدن برگ (2000) بیان می کنندکه OCB رفتارهای شهروندی سازمان را به منـابع بیـشتر مجهز می کند و نیاز به مکانیزم های رسـمی پرخـرج را کـاهش مـیدهـد Clement, Vandenberghe, 2000)).
در این میان یکی از عوامل تاثیر گذار بر رفتار شهروندی سازمانی مهارت سیاسی کارکنان است. افرادی که مهارت سیاسی زیادی دارند در مورد ارتباطاتی که با دیگران شکل میدهند کاملاً حسابگر و زیرک هستند، به دیگران اعتماد و اطمینان را القا میکنند که به آنها اجازه میدهد چنین سرمایه اجتماعی را به طور موثر مدیریت کنند Vandermaat,2008)). به اعتقاد فریز و همکاران (1999) مهارت سیاسی باید احساس اعتماد به نفس و امنیت شخصی ایجاد کند، زیرا افراد احساس کنترل دیگران در کار و راهبردهای مورد نیاز برای بدست آوردن آنچه خودشان میخواهند را تجربه خواهند کرد.(Perrewe& et al 2004)
با توجه به تحقیقات انجام شده در سالهای اخیر در دنیا و با توجه به اهمیت رفتار شهروندی سازمانی کارکنان و نقشی که مهارت سیاسی میتواند به عنوان یک ویژگی مثبت در کارکنان در بروز چنین رفتارهای داوطلبانه و مشارکتی داشته باشد، ما در این پژوهش به بررسی تاثیر مهارت سیاسی کارکنان بر رفتار شهروندی( سازمانی و فردی ) پرداخته ایم.