دانشکده

دانلود فایل ها و تحقیقات دانشگاهی ,جزوات آموزشی

دانشکده

دانلود فایل ها و تحقیقات دانشگاهی ,جزوات آموزشی

موزه تاریخ ایران2

لینک دانلود و خرید پایین توضیحات

فرمت فایل word  و قابل ویرایش و پرینت

تعداد صفحات: 197

 

2-2 شناخت اکوسیستم های ایران

2-2-1 طبیعت ایران :1

ایران با وسعتی برابر 1648000 کیلومتر مربع بین دریای خزرو دریاهای گرم عمان و خلیج فارس قرار دارد پیشینه زمین شناسی و موقعیت جغرافیایی ویژه آن باعث گردیده است تا چشم اندازهای بی کرانی از رشته کوههای عظیم , جنگلهای انبوه ، جلگه های پهناور ، بیابانهای لم یزرع، دشتهای حاصلخیز و تالاب های بزرگ در آن پدید آید . شرایط اقلیمی این سرزمین بسیار متنوع است درحفره خلیج فارس حداکثر گرمای هوا به 53 درجه سانتیگراد بالای صفر و در شمال غرب کشور حداقل سرما به چهل درجه زیر صفر می رسد.

درجنگل های سرسبز جنوب غربی دریای خزر ، میزان بارندگی سالانه حدود دو هزار و چهارصد میلی متر است درحالی که در شن زارهای کویر لوت ممکن است چند سال پیاپی بارانی نبارد ارتفاع زمین در ساحل خزر 25 متر پایین تر از سطح دریاهای آزاد است درحالی که در میان کوههای بی شمار ایران ، بیش از یکصدمتر با ارتفاع بالای چهارهزار متر و قله دماوند با ارتفاع 5774 متر دیده می شوند.

تنوع زیستی سرزمین ما متناسب با تنوع جغرافیایی و اقلیمی آن است . درحالی که دامنه های البرز از جنگل های انبوه پهن برگ پوشیده شده است در میلیون ها هکتار از دشت های کویری گیاهی دیده نمی شود و درحالی که در سواحل دریای عمان و خلیج فارس جنگل های حرا روییده است . هرچند مناطق بسیاری از ایران هنوز از نظر گیاهشناسان کم و بیش ناشناخته باقی مانده است هر برنامه جمع آوری گیاهانی از سرزمین های دور افتاده هنوز همراه با کشف چند گونه جدید است با وجود این انواع گیاهان ایران حدود ده هزار گونه تخمین زده شده است و این تعداد تقریباً معادل گیاهان سراسر قاره اروپاست که تقریباً چهار برابر وسعت دارد.

تنوع جانوری ایران به نحوی است که هم سیاه خروس قفقازی و هم اکراس آفریقایی و هم ماهی آزاد شمال و هم تمساح بلوچستان میتوان در آن دید . در آبهای گرم جنوب بزرگترین پستانداران زمین ، نهنگ بزرگ صدو بیست هزار کیلوگرمی در شمال کشور کوچکترین پستاندار شناخته شده روی زمین یعنی حشره خور کوتوله 2 گرمی زندگی می کند انواع پرندگان شناخته شده ایران 502 گونه و انواع پستاندار آن 160 گونه است .

2-2-1 تقسیم بندی طبیعت ایران :

یا این هم تنوع سرزمین ایران را میتوان به چهار ایالت جغرافیایی خزر ، زاگرس ، فلات مرکزی و دشتهای ساحلی جنوبی تقسیم کرد. این تقسیم بندی با پدیده های دیرینه شناسی و زمین شناسی و با تقسیم بندی های اقلیمی و همچنین با مناطق رویش گیاهی و مراکز جانوری منطبق است این چهار ایالت جغرافیایی به شدت تحت تأثیر چهار منشاء سازنده طبیعی نیمکره شمالی را از نظر ژئوبوتانیک به چهار ناحیه اصلی تقسیم می کنند کشور ما مانند یک پهنه اتصال در محل تلاقی این چهار ناحیه گیاهی قراردارد و عناصر بیشماری از هر یک از این نواحی ، جامعه گیاهی کشورمان را تحت تأثیر قرار داده است . چهار ناحیه گیاهی عبارتنداز :

1- اروپا ـ سیبری 2- مدیترانه ای 3- ایران ـ تورانی 4- صحراـ سندی

این چهار ناحیه گیاهی ، که به ترتیب درمجاورت چهار ایالت جغرافیایی ایران یعنی خزر، زاگرس ، فلات داخلی و دشتهای ساحلی جنوبی ایران قراردارند تأثیر کاملاً مشخصی برآنها گذاشته اند.

موانع انتشار انواع گیاهان و جانوران کویرها و کوهها ـ سرما و گرمای شدید و دیگر عوامل اقلیمی .

زمان چین خوردگی ها و کوه زایی های بزرگ در دوران های مختلف زمین شناسی

زمان ورود گونه های گیاهی و جانوری به سرزمین ما

2-2-3 گیاهان ایران :

2-2-3 الف) منطقه خزر : این منطقه که از خط راس کوههای البرز تا دریای خزر را شامل می شود جنوبی ترین بخش ناحیه رویشی اروپا ـ سیبری است . شرق و غرب این منطقه را گروهی از دانشمندان از جنگل های گلستان تا آستارا و گروهی دیگر از بجنورد تا ارسباران در نظر می گیرند این منطقه تاریک و بلند که پهنای از20تا70 و درازی حدود 800 کیلومتر دارد به دلیل تسلط شرایط اقلیمی معتدل و گرم در رطوبت فراوان بارندگی مناسب از جنگل های انبوه پهن برگ پوشیده شده است .

حداکثر میزان بارندگی سالانه در این منطقه در نواحی انزلی در بعضی از سالها از مرز 2000 میلیمتر می گذرد و به سمت شرق از میزان بارندگی کاسته می شود و در نواحی گرگان به 600 میلیمتر می رسد. حرارت هوا نیز از دشت های ساحلی تا بلندی کوههای به شدت تغییر می کند جوامع مختلف گیاهی منطقه خزری حاصل از این تنوع آب و هوایی است جنگل های جلگه ای شمال که اکنون تقریباً نابود شده اند و از آنها چیزی باقی نمانده درگذشته دربرخی مناطق از جنگل های شمشا پوشیده بوده است اشکوب فوقانی این جنگل ها را درختان کهنسال و تنومند توسکا و بلوط تشکیل می داده است .

هرچند تنها 5% گیاهان ایران را از منشاء اروپا ـ سیبری می دانند ولی همین 5% درصد 80 گونه درختی و بیش از 50گونه درخچه ای را شامل می شود اکثر درختان منطقه خزر به دلیل دور ماندن از تهاجم یخچالی تاحال حاضر به بقای خود ادامه داده اند ولی در سرزمین های اصلی خود نابود شده اند.

جنگل های خزر را میتوان به عنوان مرز زنده ای از گیاهان اعصار قبل از یخبندان اروپا دانست . بسیاری از گونه های گیاهی منطقه رویشی خزر و زاگرس در شمال غربی ایران باهم تداخل می یابند.

خزر در شرق نیز از منطقه ایران و تورانی تأثیر پذیرفته است .

در نواحی جلگه ای خزر دیگر جنگلی باقی نمانده است جوامع جنگلی توسکا ، سفید پلت ، شمشاد همه منهدم شده و به شهر و شالیزار بدل گردیده اند و تنها اجتماعات محدودی از آنها به صورت لکه های حفاظت شده باقی مانده اند. جوامع کوهپایه ای و دامنه ها به باغ های چای و مرکبات تبدیل می شود.

تخریب جنگل های شمال علاوه بر از بین بردن زیبایی های بیکران و الهام بخش ، ثروت و سرمایه زایی از بین می رود که با هیچ ثروت قابل پذیرش نیست .

2-2-3 زاگرس : زاگرس رشته کوه پهناور و بسیار طولانی است که از آذربایجان به سمت جنوب و جنوب شرقی و در امتداد خلیج فارس تاتنگه هرمز کشیده شده است . رشته



خرید و دانلود  موزه تاریخ ایران2


نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.