لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 34
خلیج فارس
(3-1 ) مروری بر تاریخچه پیدایش خلیج فارس :
خلیج فارس از لحاظ تاریخچه پیدایش ، به دوره اول زمین شناسی یعنی پرکامبرین ، حدود 500 میلیون سال قبل برمی گردد. درواقع این پهنه وسیع آبی ، از آن زمان، شروع به شکل گیری نموده است . در آن زمان پوسته زمین یکپارچه بود و همه قاره ها بهم متصل بودند. به تدریج ، براثر جابجایی و نفوذ آب ها در فضا هایی که حاصل فعالیت آتشفشان ها بود ، قاره ها از یکدیگر جدا شدند.
در آغاز دوره دوم زمین شناسی که به حدود 240 میلیون سال قبل برمی گردد . براثر جا به جا شدن استرالیا و آفریقا و هندوستان از یکدیگر، زمینه برای تشکیل اقیانوس هند فراهم شد .
در آغاز دوره سوم زمین شناسی ، یعنی حدود 80 میلیون سال پیش شکاف آسیا و آفریقا مقدمه ای برای پیدایش دریای عمان شد و درحدود 35 میلیون سال قبل ، شکاف عمان گسترش یافت که درنهایت به صورت خلیج باریکی درآمد که به خلیج فارس (Persian Gulf.) نام گرفت
ازلحاظ زمین شناسی ، خلیج فارس یک فلات قاره است که دنباله ارتفاعات زاگرس درآن سبب تشکیل جزایر هرمز ، قشم ، هنگام ولارک شده است .
(3-2 )خصوصیات عمومی خلیج فارس
خلیج فارس ، دریای نیمه بسته است که بین عرض های جغرافیایی 24 تا 30 درجه شمالی و طول جغرافیایی 48 تا 5/56 درجه شرقی واقع است .مساحت خلیج فارس بطور تقریبی به ×39/2 کیلومتر مربع و میانگین حجم آن حدود کیلومتر مربع و همچنین میانگین عمق آن 36 متر برآورده شده است که این مقدار در مجاورت تنگه هرمز به حدود 100 متر می رسد .
طول سواحل ایران با خلیج فارس حدود 99 کیلومتر و طول سواحل کشورهای عربی با آن ، به حدود 1740 کیلومتر و مجموع طول سواحل به حدود 275 کیلومتر می رسد . با توجه به این که سراسر سواحل شمالی خلیج فارس و قسمتی از سواحل دریای عمان متعلق به ایران است ، تنها راه دسترسی ایران به دریای آزاد می باشد بنابراین ، این منطقه به دلیل داشتن موقعیت جغرافیایی خاص و همچنین از لحاظ سیاسی ، اقتصادی و نظامی برای ایران اهمیت خاصی دارد.
خلیج فارس جزء دریاهای اپی کانتیننتال (Epicantinental ) به شمار می رود . یعنی خلیج فارس در ردیف دریاهای کم عمق قرار می گیرد که از شمال غربی تا جنوب شرقی امتداد دارد . این نوع دریاها با یک کانال بزرگ به دریای آزاد ارتباط دارند که درمورد خلیج فارس تنها راه ارتباطی ، تنگه هرمز است که عرض دهانه آن حدود 50 تا 60 کیلومتر می باشد .درجنوب خلیج فارس ، بیابان های خشک و مسطح به طول دهها کیلومتر وجود دارد . بستر خلیج فارس درمجاورت ایران از شیب نسبتا زیاد و درسمت عربی آن ، شیب ، کم می باشد . ارتفاع امواج در خلیج ، حداکثر 3 متر است . تعداد جزائر آن حدود 130 که بزرگترین آن ها قشم ، می باشد .
رودهای متعددی به آن وارد می شوند که مهمترین آن ها رودهای کارون ، اروند رود ، دجله ، فرات ، دز ، جرامی ، مند ، هندیجان و شور می باشد که رودهای کارون ، هندیجان جزء منابع عمده آب شیرین خلیج فارس هستند که از خاک ایران و کوههای آن سرچشمه می گیرند البته اضافه کنیم که آب باران هم در میزان آب رودهای نامبرده بی تاثیر نیست ولی مقدار آن قابل توجه نمی باشد .
خلیج فارس برحسب عمق ، به بخشهای برآمدگی مرکزی ، بستر باختری و بستر کم عمق عربی تقسیم می گردد. ارتباط ساحل عربی با شبه جزیره قطر ، شدت ، حیوانات دریایی و ساختار رسوبگذاری را در بخش جنوب شرقی خلیج فارس متاثر می سازد . به سمت شرق شبه جزیره قطر ، منطقه ای عریض و کم عمق ، با عمق 10 تا 20 متر وجود دارد که همراه آن چندین تپه زیر آبی و گنبد های نمکی نیز درآن قراردارد که بسیاری از آن ها خصوصیات آتشفشانی دارنـــد . همچنین یــک رشته کوه زیر آبی بی قاعــده بـــه نــام پشته بــزرگ مــرواریــدGreat peal bank barrier )) از قطر به سمت سواحل شمال شرقی خلیج فارس ، درامتداد Trucial coast embayment پیش رفته است که رسوبگذاری در امتداد بخش های مرکزی ، Trucial coast را تحت تاثیر قرارمی دهد . این خط ساحلی ، توسط زمین های هموار با پهنه کم و تبخیر بالا و جزرو مد کم مشخص می شود که به آن سنجا (sabkas ) گویند . حدود 10 کیلومتر پهنا دارد و باسواحل طوفانی نیز می توان آن را مشخص نمود .
پایانه شمال غربی خلیج فارس به دلتا ی کارون ، دجله ، فرات ویا شط العرب ختم می شود که امروز معلوم گردیده که تنها ، اثرات محلی ، بروی آن اثر دارد . سواحل ایران نیز ، شامل صخره ها و صفحات ساحلی باریکی اند که این صفحات ، مربوط به حوزة کوچکی هستند که از رشته کوههای زاگرس نشات گرفته و به خلیج فارس می ریزند .
(3 – 3 ) زمین شناسی و بستر شناسی خلیج فارس