لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل : .doc ( قابل ویرایش و آماده پرینت )
تعداد صفحه : 22 صفحه
قسمتی از متن .doc :
فهرست مطالب صفحه
دانستنیهایی درباره چک 1
تاریخچه چک در ایران 2
تعریف چک 4
چک در عرف بازار 5
قوانین چک 7
قانون چک 7
اصلاحیه قانون صدور چک 17
دانستنیهایی درباره چک
بخش اول: مفهوم ، تاریخچه، تعریف؛ انواع و ماهیت حقوقی چک
واژه چک همانطوری که در برخی آثار شاعران قدیم ایرانی مشاهده می شود به فتح «چ» به معنای قول و تعهد کتبی می باشد. چک برای اولین بار در سال 1374 میلادی در ایتالیا متداول گشت و از آنجا به سایر کشورهای اروپایی نظیر انگلستان و فرانسه منتقل شد. در انگلستان چک برای اولین بار در قرن هفدهم مورد استفاده واقع شد. در خصوص وجه تسم
یه واژه چک بایستی اذعان نمود که واژه « Check» در زبان انگلیسی به معنای کنترل کردن آمده و از آنجایی که بانکها برای پرداخت وجه سند موجودی محیل را بازرسی می کردند آن را چک نامیده اند. فرانسویان نیز به تقلید از انگلیسیها برای اولین بار چک را در تاریخ 14 ژوئن 1865 به کار بردند.
در ایران تا قبل از سال 1311 سندی به نام چک وجود نداشت ولی با تصویب قانون تجارت در این سال موادی نیز به اختصاص داده شد و حتی برخی مقررات جزایی از قبیل تلقی نمودن صدور چک بلا محل به عنوان کلاهبرداری در مجموعه قوانین جزایی وارد شد.
قوانینی که تا کنون در ایران در خصوص چک به تصویب رسیده اند به قرار زیر می باشند:
1) قانون چک بی محل مصوب 16/12/1337 مشتمل بر 14 ماده و 4 تبصره
2) قانون چک مصوب 4/3/1344
3) قانون چک مصوب 8/4/1355
4) قانون اصلاح موادی از قانون چک مصوب 23/8/1372
5) لایحه اصلاح موادی از قانون چک مصوب 1382
در سطح بین المللی نیز در پی یکنواخت سازی مقررات برات و سفته در جهت ایجاد مقررات واحد و یکسان چک نیز از نظرها دور نمانده و در 11 مارس 1931 طی سه کنوانسیون در ژنو مقررات زیر به تصویب رسید:
1) ایجاد قانون متحدالشکل
2) مقرراتی در خصوص تعارض قوانین
3) مقرراتی راجع به حق تمبر
نکته مهم اینکه ایران تا کنون به کنوانسیون ژنو راجع به چک نپیوسته است.
تاریخچه و تعریف چک در ایران
تاریخچه چک در ایران
چک از دستاوردهای بانک داری است و قدیمی ترین شواهدی که از چک و بانکداری در دست است ، به دوره هخامنشیان می رسد. به گفته دکتر « شیرین بیانی» تاریخ نگار، بانک داری در دوره پیش از اسلام، به خصوص دوره ساسانی اهمیت زیادی داشته است. مراکزی همچون بانکهای امروزی وجود داشته اند و در آن ها کارهای بانکی از قبیل قرضه، برات، چک و ... صورت می گرفته است. قدیمی ترین شکل بانک داری را در بین النهرین در دوره هخامنشیان سراغ داریم که عمده ترین مرکز سکونت یهودیان بود و در آنجا یهودیان عهده دار امور بانک داری بودند مدارکی هم از این حاشیه بدست آمده که کاملاً حکم چک دارد . کلمه« بانک» هم در آن زمان مصلحت بود و لغت«چک» نیز از همان زمان متداول شده است. که تا امروز باقی مانده است . در نوشته های دوره ساسانی به زبان پهلوی لغت چک را داریم و همین واژه از ایران به زبانهای دیگر جهان راه یافته است. قانون تجارت ایرانم در سال 1311 به تصویب رسید. برای اولین بار نیز « چک» در همین قانون سخن به میان آمد. در اولین قانون تجارت کشورمان از چک به عنوان یک فرد یا مصداقی از اسناد تجاری به معنای خاص- برات و سفته- یاد شده بود.
به دلیل رواج روزافزون چک به عنوان « سند پرداخت نقدی» و از آنجا که قانون تجارت تکافوی مقتضیات چک در آن زمان را نمی داده است، در سال 1312 ماده 238 به قانون