چکیده
یکی از انواع اعوجاج و انحرافی که در شکل موج بوجود می آید را هارمونیک می نامند. امروزه با بکارگیری عناصر نیمه هادی و استفاده فراوان آن در شبکه های قدرت که عامل جدید ایجاد هارمونیک علاوه بر ژنراتورها و ترانسفورماتورها می باشد, باعث شده تا مطالعه هارمونیک و بررسی تأثیر آن بر سیستم و تجهیزات برق از اهمیت بسزایی برخوردار باشد.
درفصل اول این پروژه ،مطالبی مربوط به هارمونیک ها ارائه شده است که جوانب مختلف این پدیده را تشریح نموده است.
علت ایجاد هارمونیک ها وجود عناصر غیر خطی در سیستم قدرت می باشند.با توجه به اهمیت موضوع تولید هارمونیک ها در شبکه های قدرت در فصل دوم به عوامل تولید هارمونیک ها اشاره می شود.
اعوجاجات هارمونیکی بصورت جریان های هارمونیکی توسط بارهای غیر خطی به بقیه شبکه تزریق شده و با توجه به امپدانس شبکه، بصورت اعوجاجات ولتاژ هارمونیکی به تجهیزات مختلف اعمال می شود. وجود سلف وخازن در شبکه قدرت و ایجاد تشدید در یک یا چند هارمونیک می تواند باعث افزایش اعوجاجات هارمونیکی گردیده که به نوبه خود افزایش آثار سوءهارمونیک های جریان را به دنبال خواهد داشت .در فصل سوم به مطالعه تاثیرات هارمونیک ها بر شبکه های قدرت ومخابرات ،و نیز چگونگی این تاثیرات سوء برتجهیزات قدرت پرداخته خواهد شد .
هارمونیک ها باعث ایجاد اختلال و خرابیهایی در تجهیزات سیستمهای قدرت می شود.بنابراین باید به فکر حذف این هارمونیک ها بود تا بتوان آثار نامطلوب ان ها را کاهش داد. که این اثرات را می توان با روش های متفاوتی از جمله فیلتر کردن به دو صورت فیلتر غیرفعال (پسیو) فیلتر فعال (اکتیو) کاهش داد. در فصل چهارم به بیان روش های کاهش هارمونیک ها اشاره شده است.