لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل : .doc ( قابل ویرایش و آماده پرینت )
تعداد صفحه : 7 صفحه
قسمتی از متن .doc :
نگاه اجمالی
اولین لیزری که بکار انداخته شد، لیزر یاقوت بود و هنوز نیز مورد استفاده است. یاقوت که متجاوز از صدها سال به عنوان سنگ طبیعی پر بها شناخته شده است، بلور (سنگ سنباده) است که بعضی از یونهای آن با یونهای عوض شدهاند. به عنوان ماده لیزری ، این بلور را معمولا از رشد مخلوط مذاب (تقریبا 0.05% وزنی) و تهیه میکنند. لیزر یاقوت یک دستگاه سه ترازی است.
مکانیزم لیزر یاقوت
ماده فعال این لیزر با حدود 0.05% وزنی کروم به عنوان ناخالصی در آن بدست میآید. یونهای فعال هستند که با یونهای آلومینیوم در شبکه جایگزین میشوند. ترازهای مهمی در انجام ، عمل لیزر را نشان میدهد. گذار لیزری (در 694 میلیمتر) بین ترازهای اخیر 2E و 4A2 و ترازهای حالت پایه واقع میشود و لذا یاقوت یک دستگاه لیزری سه ترازی است. به همین دلیل لازم است بیش از نصف تعداد یونها به حالت 2E دمش شوند، تا جمعیت معکوس شود.عمل دمش از طریق دو باند پهن 4T1 و 4T2 انجام میگیرد. (مانند لیزر Nd:YAG ) با استفاده از لامپ فلاش میتوانیم لیزر ضربانی بدست آوریم. ایجاد لیزر با پرتو مداوم به دلیل نیاز به پمپاژ بیشتر بسیار مشکل است. برای این منظور لامپ جیوه با فشار بالا که خروجی آن با باندهای جذبی یاقوت مطابقت دارد، کاملا مناسب است.
نور لیزروقتی که نور در دستگاه لیزر توسط کوانتومهاتولید شد، با رفت و برگشت بین آینههامتمرکزتر میشود.
ساختار لیزر یاقوت
یاقوت از نظر ساختار شیمیایی از تشکیل شده است که در آن درصد کمی از با جایگزین میشود. برای این کار مقداری پودر به خیلی خالص ذوب شده ، اضافه میکنند.
بلور یاقوت و اکثر بلورهای لیزری ، به روش رشد بلور چکرالسکی قابل تولید هستند.
ساختار بلوری یاقوت
تک بلورهای میزبان ، تک محور و دارای ساختاری شش گوش میباشند. بلور دارای یک محور تقارن است. در فرایند آلایش به جای یکی از یونهای آلومینیم یون ناخالصی (مانند ) مینشیند. به روش چکرالسکی میلههای لیزری به طول 15 سانتیمتر و قطر 3.5 سانتیمتر قابل رشد میباشد. در فرایند رشد ، بلور بر روی نطفه اولیه با خلوص بالا رشد داده شده و به آهستگی از داخل ماده مذاب مایع بیرون کشیده میشود. مقدار آلایش ، 0.05 درصد وزنی است.
لیزرهای شبیه یاقوت
بلور با یون نیز آلائیده میشود و فرایند رشد آن شبیه یاقوت است. لیزر یکی از سیستمهای لیزری حالت جامدی است که ناحیه قابل تنظیم طول موجی آن خیلی وسیع و در حدود 300 نانومتر میباشد.
جایگزین لیزرهای یاقوت
لیزرهای یاقوت که زمانی بسیار مورد توجه بودهاند، امروزه کمتر مورد استفاده قرار میگیرند. چه رقبایشان لیزرهای Nd:YAG یا نئودیمیم _ شیشه (Nd:glass) جانشین آنها شدهاند. در واقع از آنجا که لیزر یاقوت با طرح سه ترازی کار میکند، انرژی آستانه دمش مورد نیاز در حدود یک مرتبه بزرگی از انرژی آستانه دمش برای لیزر Nd:YAG به همان ابعاد بزرگتر است. ولی لیزرهای یاقوت هنوز هم برای برخی از کاربردهای علمی نظیر تمام نگاری تپی و آزمایشهای فاصله یابی (مثال فاصله
اسم یاقوت سرخ از کلمه لاتین روبئوس RUBEUS به معنای سرخ و واژه مترادف کبود سفیر SAPPHIRE به معنای آبی در زبان یونانی است.حدود 1800 میلادی یاقوت سرخ و کبود را جزء کانی هایی از گروه کروندم CORUNDUM شناسایی کردند. فلز رنگ ساز در یاقوت سرخ کروم است و سایه های قهوهای موجود در رنگ بعضی یاقوت های سرخ به علت وجود مقدار بسیار کمی فلزآهن در ترکیبات شیمیایی آن است.بهترین رنگ در یاقوت سرخ قرمز خالص با سایه های آبی رنگ می باشد، که معروف به « خون کبوتری » است.یاقوت سرخ نتراشیده ی مات بدون درخشش و دارای جلای روغنی است، ولی پس از تراش درخشش آن ممکن است به اندازه برلیان نیز برسد.پس از الماس یاقوت سرخ سخت تریم جواهر محسوب می شود.تکه های یاقوت سرخ درشت بندرت یافت شده است و یاقوت همیشه با کانی هایی مانند یاقوت کبود توپاز، تورمالین همراه می باشد.هیچ ضابطه ای برای مشخص کردن یاقوت سرخ از یاقوت کبود وجود نداردو به همین دلیل به سنگ های قرمز روشن، صورتی یا بنفش نیز معمولا با واژه یاقوت کبود خوانده می شود.عنصر رنگ دهنده در یاقوت کبود آهن و تیتانیوم است و در انواع بنفش رنگ وانادیوم است.بهترین رنگ در یاقوت کبود آبی گل ذرتی خالص می باشد. ذخایر اصلی یاقوت در برمه، تایلند، سریلانکا، تانزانیا است.معادن مهم یاقوت کبود امروزه در قاره استرلیا و سیرلانکا و تایلند می باشد
در سال 1966 میلادی بزرکترین کریستال یاقوت کبود « ستاره » در برمه کشف شد. بلورهای درشت یاقوت کبود بسیار کمیاب بوده و گاهی مانند الماس های مشهور جهان شهرت یافته ونامگذاری شده است مانند ستاره هند که بزرکترین یاقوت کبود و ستارهای تراش داده شده است که در موزه علوم طبیعی نیویورک نگهداری می شود. یاقوت سرخ از گرانبها ترین یاقوت ها بشمار می رود که نسبتا درشت تر از بلورهای الماس هم اندازه خود است. بزرگترین یاقوت سرخ در برمه کشف شد که در برش و تراش به 3 قسمت تقسیم شده است.
درشت ترین یاقوت های سرخ و مشهور
یاقوت سرخ ادوارد در موزه علوم طبیعی لندن
یاقوت سرخ ستاره ریوز در موزهاسمیت سونین در آمریکا
یاقوت سرخ لانگ در موزه علوم طبیعی نیویورک
یاقوت سرخ صلح که به علت تقارن کشف آن (1919) با پایان جنگ جهانی اول به اسم یاقوت سرخ صلح نامگذاری شده است.
با پیشرفت تکنولوژی یاقوت های کبود مصنوعی نیز به بازار آمده که خواص مشابه به بلورهای یاقوت کبود طبیعی را دارد.
یاقوت
یاقوت به خاطر رنگ و ظاهر زیبایی که دارد بسیار طرفدار داشته و نگاه را به دنبال خود می کشد .یاقوت بسیار درخشان است طوریکه انسان فکر می کند که در شب چراغ مهتابی روشن است یا که مهتاب می تابد . رنگ آن مانند خون کبوتر سرخ می باشد البته به رنگهای دیگری مانند شرابی و ارغوانی نیز دیده می شود ، اعراب عقیده دارند که زرد ، کبود ، سبز و سفید نیز وجود دارد اما رنگ عمده یاقوت اناری رنگ است .
تأثیر یاقوت روی بدن
حکمای عرب و پارس می گویند که هر کس که یاقوت را به همراه داشته باشد ناراحتی های معده از او دور شده و به مغز طاقت و قدرت می دهد ، اگر از کشته آن استفاده گردد غش ، صرع ، جنون ، طاعون و هیضه شدید درمان می گردد . گردش خون را تنظیم کرده و سموم را از بدن دفع می نماید ، خون را صاف کرده و نبض را کنترل کرده و عادی می سازد . به روح آدمی طاقت می دهد . اگر نزدیک چشم نگاه داشته یا از سرمه آن استفاده کنید تمام امراض و شکایات چشم را دور می سازد ، اگر نزدیک دهان باشد بوی بد دهان را از بین می برد ، به دل استقلال داده و خوف و ترس را از بین می برد .
تأثیر یاقوت روی روح و روان
اضطرابی را که شیطان در دل آدمی قرار می دهد ، دور می سازد . به روح طاقت می دهد . دارنده انگشتری یاقوت به مراد دل خود رسیده و حاجتش برآورده می گردد . حوادث برقی را از آدم دور می سازد . باعث عزت و رفعت آدمی می شود . غم و غصه های گذشته را از یاد آدمی