بیمارستان یا به فارسی افغانستان شفاخانه نهادی است برای تیمارداری و درمان بیماران که در آن انجام مراقبت و درمان از سوی پزشکان، جراحان،پرستاران، متخصصان و دیگر افراد انجام میگیرد.
در قدیم به بیمارستان، مریضخانه و شفاخانه هم گفته میشد. در منابع قدیم فارسی از واژههایی چون دارالشفا و بیتالادویه نیز برای نامگذاری بیمارستان استفاده میشدهاست.
معماری بیمارستان
شکل یک بیمارستان به شدت از چگونگی دسترسی به آن و مسیرهای رفت و آمد متأثر است؛ بنابراین، در این مورد تصمیمگیری شود که یک شکل مانند ستون فقرات با شعبات انتخاب شود یا مسیرهای رفت و آمد از یک هسته مرکزی به شکل شعاعها خارج شوند. تنظیم ارتباطاتات عمودی در داخل یک بیمارستان باید طوری طراحی شود که قسمتهای عملکردی، مراقبت، درمان، تأمین، دسترسی به بیماران ممنوع الملاقات، حیاط سرویس به صورت کارامد به هم مرتبط و در دسترس باشند.
بخشهای بیمارستانبیمارستانها بر حسب مأموریت و وسعت آنها به سطحبندیهای مختلفی تقسیم گشتهاند. اما مهمترین بخشها شامل:
داخلیجراحیICUاورژانسCCUزنانفیزیوتراپی (این نام استاندارد بینالمللی است که در ایران گاهی از نامهایی دیگر مانند توانبخشی و یا طب فیزیکی بصورت غیر علمی استفاده میگردد).اطفالعفونیسوختگیروانیدر ایراندر ایران قاضیزاده هاشمی وزیر بهداشت در سال ۱۳۹۳ خطاب به رؤسای دانشگاهها گفت، رؤسای دانشگاههای علوم پزشکی باید در امتیازدهی به بیمارستانها موضوع ترویج زایمان طبیعی و تناسب میان زایمانهای طبیعی و سزارین را لحاظ کند.
فهرست مطالب:
تاریخ سازان بیمارستان ساز
وصیت نامه کورش کبیر
وصیت نامه داریوش کبیر
تاریخچه پزشکی در ایران
اصول طراحی بیمارستان
انتخاب زمین بیمارستان
سطوح بیمارستان و اندازه های آن
انواع بیمارستان براساس عملکرد و تعداد تخت
تقسیم بندی بخش ها
بخش های اصلی بیمارستان
معماری بیمارستان
قسمت بندی و تعیین محدوده
بیمارستانهای دانشگاهی
مفهوم طرح ریزی
مسیریابی
اتاقهای جراحی اصلی
اتاق بیهوشی
اتاق ترخیص بیهوشی
اتاق شستشو
اتاق اشیا استریل
اتاق تجهیزات
اتاق زیرمجموعه استریل
اتاق گچ گیری
فعالیت های جنبی
اتاق پرستارها
محل کار پرستارها
اتاق گزارشات
داروخانه
و...